علمی-نجومی
   مشخصات مدیر وبلاگ
 
    آمارو اطلاعات

بازدید امروز : 6
بازدید دیروز : 1
کل بازدید : 15819
کل یادداشتها ها : 12

نوشته شده در تاریخ 91/5/11 ساعت 1:14 ع توسط فیزیک-نجومی


برساووش

مختصات: نقشه آسمان 03h 00m 00s +45° 00′ 00″

برساوش
صورت فلکی
برساوش
فهرست ستاره‌های برساوش
نام لاتین Perseus
بعد 3 ساعت
میل 45°
پهنه درجه مربع
رتبه 24
فاصله نزدیک‌ترین ستاره سال نوری
نام درخشان‌ترین ستاره مرفق‌الثریا (آلفا برساوش)
مشهود بین عرض‌های °90+ و °35-
بهترین زمان مشاهده در ماه دسامبر


بِرساوُش یا بَرساووش یا بَرنده? سر دیو(به انگلیسی : Perseus) یکی از صورت‌های فلکی است که در نیم‌کره شمالی دیده می‌شود. برساووش از 48 صورت فلکی بطلمیوسی و 88 صورت فلکی مدرن است. برساووش کمی دورتر و حدودا در قسمت شرقی زن بر زنجیر قرار گرفته‌است.

ستاره غول ستاره اصلی آنست که ستاره‌ای دوتایی است. هنگامی که یکی از جلوی دیگری می‌گذرد، ستاره? غول تقریباً نیمی از درخشندگی‌اش را از دست می‌دهد.[1]

این صورت فلکی نقطه نورباران بارش شهابی برساوشی است که هر سال در نیمه دوم مرداد ماه با تراکم حدود 50 شهاب در ساعت اتفاق می‌افتد.

 

نام برساووش از نام یونانی پرسئوس گرفته شده که در اساطیر یونانی قهرمانی است که مدوسا را کشت تا شاهزاده آندرو مدا، دختر کاسیوپه (که نام لاتین ذات الکرسی از او گرفته شده) و قیفاووس را از چنگال هیولای دریایی به نام قیطس نجات دهد.

ستاره‌ها

صورت فلکی برساوش در کتابی از دانشمند ایرانی، عبدالرحمان صوفی رازی.

ستاره رأس‌الغول یا بتا برساوش، که از نوع ستاره گرفتی است دارای قدر متغیر مابین 2/2 تا 5/3 می‌باشد. این دو ستاره که به فاصله 18 میلیون کیلومتر از یکدیگر قرار گرفته‌اند و هر 2 روز و 20 ساعت گرفتگی در آن‌ها رخ می‌دهد. رأس‌الغول یک ستاره آغازین از نوع گرفتی جفتی و از طبقه متغیرهاست، یعنی هریک از این دو ستاره، به تناوب باعث گرفتگی دیگری می‌شود. رأس‌الغول ترکیبی از دو ستاره B8 V با مدار مشترک با ستاره‌ای با طیف G5 IV و فاصله 105 سال نوری است. رأس‌الغول معمولاً با قدر 2?1 در هر 2?87 روز، چشمک‌زنان ظاهر می‌شود و سپس برای 10 ساعت ضعیف گردیده و تا قدر 10 ماند یک ستاره G5 تغییر ممی کند که در واقع از مقابل ستاره B8 دیگر عبور می‌نماید.

از دیگر ستارگان قابل توجه این مجموعه می‌توان به مرفق‌الثریا (آلفا برساوش) با قدر 8/1 که یک ابرغول زرد با فاصله 600 سال نوری است، اشاره کرد. در نزدیکی ستاره کسی برساوش در حدفاصل با اپسیلون می‌توان ان‌جی‌سی1499 که همان سحابی کالیفرنیا را که یک سحابی پخشنده است مشاهده کرد. در فاصله میان دو ستاره آلفا و کای برساوش ان‌جی‌سی1245 وجود دارد که یک خوشه باز است.

یکی از پدیده‌های مناسب برای رصد خوشه ام34 است که شامل ستارگان کم نور با قدر هشتم است که در فاصله 1400 سال نوری از ما قرار دارد. در بازوهای مارپیچ کهکشان راه شیری دو خوشه? ان‌جی‌سی869 و ان‌جی‌سی884 وجود دارد که اولی 300 سال نوری و دومی در حدود 7500 سال نوری از ما فاصله دارند. این دو خوشه در بخش فوقانی اتا در حد فاصل با ستاره فی برساوش واقع شده‌اند. البته درقسمت میانی برساوش میان ستارگان کای برساووش و نوی آن که یک چندگانه است، نواختر 1901 قرار دارد.

اجرام عمقی آسمان

برساووش به لحاظ استقرار در امتداد کهکشان راه شیری، از نظر ارام عمق آسمان غنی است. hبرساووش(NGC869)و همچنین کای برساووش(NGC884)یک جفت خوشه باز قدر پنجم هستند که تحت نام ((خوشه دوگانه)) شناخته شده و در فاصله 7300 سال نوری از ما قرار گرفته‌اند و با چشم غیر مسلح همانند ستاره‌ای مات به نظر می‌رسند.m34 هم خوشه دیگری از قدر پنج است.

  • زمان رسیدن به نصف النهار: 4 دی
  • مساحت: 615 درجه مربع
  • معادل لاتین Per

 








طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ